Fine art düğün fotoğrafçılığı nedir?

Bir önceki yazımda belgesel düğün fotoğrafçılığını detaylıca tanımlamış, örnekleriyle ve geçmişiyle açıklamıştım. Ardından farkettim ki, fine art düğün fotoğrafları hakkında da bir bilgi boşluğu mevcut. O yüzden, fine art düğün fotoğrafılığının ne anlama geldiği ve belgeselden farkları hakkında görüşlerimi, diğer kaynaklardan derlediğim bilgiler ile harmanlayarak paylaşmak istedim.

Öncelikle, bu yazıyı yazmama ve bu sayfadaki tüm fotoğrafları çekmiş olmama rağmen belirtmek isterim ki, ben kendimi bir fine art düğün fotoğrafçısı olarak görmüyorum. Sitenin geri kalanını inceleyen ziyaretçiler de öyle olmadığım konusunda bana katılacaktır. Sadece çiftin talebi doğrultusunda bazen tarzımın dışına çıkıyorum. Yoksa ben aslında düğünleri belgesel yaklaşımla fotoğraflıyorum.

O yüzden, bu sayfada haddim olmayarak yapmayı denediğim fine art tanımlarının yeterli olup olmadığı konusundaki görüşlerinizi yorumlar kısmında bana iletirseniz çok sevinirim.

Düğün fotoğrafçılığında fine art teriminin anlamı konusunda sadece Türkiye’de değil, dünyada da net bir tanım bulmak zor. O yüzden, “düğün” ve “fotoğraf” kelimelerini bir an için unutup, terimin genel anlamı ile başlamak doğru olacak sanırım.

Oxford sözlüğe göre fine art, “ağırlıklı olarak (ya da sadece) yaratıcı, estetik ya da entellektüel içeriği açısından takdir edilmek üzere eserler üreten görsel sanat türü” olarak tanımlanıyor. Cambridge ve Collins sözlükleri ise bu terimi daha basitçe “pratikteki kullanımı ya da faydası ile değil, güzelliği ile hayranlık uyandıran eser” olarak tanımlıyor.

Düğün fotoğrafında fotoğrafçının ruhunu görmek

Bildiğiniz gibi, fotoğraf zaten görsel sanatların bir alt dalı. Ancak her fotoğraf çeşidi sanat olarak değerlendirilmiyor. Haber fotoğraflarını buna örnek olarak gösterebiliriz.

Daha önceki yazımda belgesel fotoğrafların, düğün gününde yaşananları tüm gerçekliği ile yakalamayı amaçladığını anlatmıştım. Fine art fotoğrafların ise daha sanatsal bir amacı bulunuyor, yani birer sanat eseri olarak yorumlanmak üzere üretiliyor.

Her sanat eserinde olduğu gibi, fine art düğün fotoğrafında da sanatçı, eserine kendisinden bir parça katıyor. Dolayısıyla bu fotoğraflar sadece fotoğraflanan kareyi değil, fotoğrafçıyı da anlatıyor.

Bu yüzden fotoğrafçı, kendi beğenisini, fikirlerini, ve yorumunu fotoğrafa dahil etmek amacıyla, kadraja dahil ettiği her bileşene ayrı özen gösteriyor. Gerektiğinde aktif kompozisyon kullanarak sahneyi kendi beğenisine göre mükemmel hale getiriyor.

wedding bouquet

Fine art yaklaşım ile fotoğrafçı, bir fikri ya da duyguyu izleyiciye aktarmaya çalışıyor. Düğünlerde bu duygu doğal olarak ve sıklıkla saflık, temizlik ya da romantizm olarak beliriyor.

Hatırlarsanız, önceki yazımda belgesel yaklaşımdan bahsederken de duygulara odaklığını belirtmiştim. Peki fine art ve belgesel fotoğrafların verdiği duygunun birbirinden farkı nedir?

Şöyle ki; belgesel fotoğraf, yaşanmakta olan gerçek duyguları herhangi bir yönlendirme yapmadan yakalamaya ve dolaysız olarak anlatmayı çalışırken, fine art fotoğrafçısı mekan, ışık ve poz seçimini kendisi yaparak, vermek istediği duyguyu kendisi biçimlendiriyor.

Çekim sırasında fotoğrafçı, çifti sakin ve romantik, ya da çılgın ve enerjik olmak konusunda yönlendiriyor. Çekim sonrası fotoğraf düzenleme aşamasında ise renklerin duyguları uyandırma özelliğini kullanarak, duyguyu kareye sonradan da ekleyebiliyor.

Diğer bir deyişle fine art düğün fotoğraflarında, duygu anlarda değil, tonlarda yer alıyor.

Fine art düğün fotoğraflarında, duygu anlarda değil, tonlarda yer alıyor. Click To Tweet

fine art düğün ayakkabısı fotoğrafı

Aslında düğünlerde, özellikle de özenilerek planlanmış düğünlerde estetik olarak zengin fonlar ve bolca romantizm bulunduğu için, fine art yaklaşımın bu tür düğünlere yakıştığını söyleyebiliriz.

Dünyanın tanınmış fine art düğün fotoğrafçıları arasında Jose Villa ve Elizabeth Messina gibi isimler en başta yer alıyor.

Fine art düğün fotoğraflarını nasıl tanırsınız?

Konu sanat gibi göreceli bir kavram olunca, fine art düğün fotoğraflarının nasıl olması gerektiği ile ilgili kurallar belirtmek mantık dışı oluyor. Ancak yurt içinden ve dışından örnekleri inceledikçe, bu tür fotoğrafların ve fotoğrafçıların ortak bazı karakteristikleri ön plana çıkıyor.

Genel olarak fine art düğün fotoğraflarında, detaylıca stilize edilmiş düğünler ön plana çıkıyor. Çiftin özenerek seçtiği düğün mekanının dekorasyonu, gelin ve damat aksesuarları gibi detaylara fotoğraflarda da önem veriliyor. Yüzükler, ayakkabılar, davetiyeler, ve kol düğmeleri gibi cansız objeler, fotoğrafçı tarafından düzenlenerek büyük özenle fotoğraflanıyor.

düğün dekorasyonu

Fine art fotoğraflarındaki pozlara baktığımızda ise, klasik portreler yerine, bir duygu çağrıştıran, acelesiz kareler görüyoruz. Netliği yumuşatılmış fotoğraflar, ya da vücutların bir kısmını gösteren soyut, abstrakt portrelerle karşılaşabiliyoruz. Bu kareler bir yandan detayların güzelliğine dikkat çekerken, bir yandan da izleyicide fotoğrafçının vermek istediği duyguyu çağrıştırıyor.

abstrakt düğün fotoğrafı

Fine art düğün fotoğraflarındaki duygunun önemli bir kısmının tonlama ile verildiğinden bahsetmiştim. Gerçekten bu tür fotoğraflara baktığımızda daha çok yumuşak pastel renkler, ya da aydınlık ve havadar tonlar görebiliyoruz. Renkler fotoğrafta ilk dikkat çeken bileşen olduğu için, seçtiği tonlama sayesinde fotoğrafçı istediği neşeli, romantik, masalsı ya da dramatik atmosferi daha ilk andan itibaren izleyiciye veriyor. Poz ve kompozisyon da bu duyguyu pekiştiriyor.

fine art düğün fotoğrafları

Bir çok fine art düğün fotoğrafçısının çekim sırasındaki tercihinin genelde dikey kadrajlardan yana olduğu da görüyoruz.

Yurt dışındaki fine art fotoğrafçıların arasında, 2020 senesi itibariyle bile dijital fotoğraf makinası kullanmak yerine görüntüyü fotoğraf filmi üzerine kaydetmeyi tercih edenlerin bulunduğunu da belirtelim.

Bu sayfadaki tanımları ve örnekleri inceledikten sonra, bir de belgesel düğün fotoğrafçılığı hakkındaki yazımda verdiğim örnekleri incelemenizi öneririm. İki tarz düğün fotoğrafı arasındaki farklara özellikle dikkat etmeye çalışın. Bu iki kavramın neden ve nasıl farklı olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.

Başta da belirttiğim gibi, ben fine art değil, bir belgesel düğün fotoğrafçısıyım. Dolayısıyla özellikle fine art yaklaşımı tercih eden fotoğrafçı ya da bir çift iseniz, bu yazıda düzeltilmesi gerektiğini düşündüğünüz konuları yorumlar kısmından bana yazabilirsiniz.

TAGS:

ÖNCEKİ YAZI
SONRAKİ YAZI

Bu yazıda en çok ilginizi çeken şey ne oldu?

TYPE & HIT ENTER